Eind 2016 zijn inwoners opgeroepen om ontwerpen in te sturen voor de eerste groene poort van Doetinchem. De vakjury heeft vandaag de winnaar bekend gemaakt.

Een poort ontworpen door Eddy Boerakker waarbij het groen aan weerszijden van de Hamburgerstraat wordt geïntegreerd in de bestaande gevels. 

Het winnende ontwerp wordt door de jury vriendelijk, gastvrij en toegankelijk gevonden. Het feit dat het ontwerp (dicht) op de gevel van twee panden zit vraagt om samenwerking tussen de projectgroep en de vastgoedeigenaren/ondernemers. De Terborgseweg staat ook aan de vooravond van een herinrichting, waarover de gemeenteraad in april een uitspraak doet. In het herinrichtingsplan staat een bomenrij opgenomen. Het gekozen ontwerp voor de groene poort sluit mooi aan op de plannen voor de Terborgseweg. Het markeert op een gastvrije manier de entree naar de binnenstad.

Realiseerbare poort 

In samenspraak met de ontwerper wordt het idee doorontwikkeld tot een realiseerbare poort, waarbij het oorspronkelijke idee de basis is. Het is mogelijk dat er kleine wijzigingen doorgevoerd moeten worden om het te kunnen uitvoeren.

Locatie 

De poort komt op het kruispunt van de Hamburgerstraat met de Raadhuisstraat. Ruim vijftig ontwerpen werden ingeleverd in het StadsLAB. Ontwerpers van 8 tot 86 jaar hebben zich ingezet en de jury verrast met originele en mooie ontwerpen. De vakjury maakte een selectie van de tien beste ontwerpen. Van half februari tot en met vijf maart kon er gestemd worden op deze tien beste ontwerpen. Ruim 1700 stemmen zijn zowel online als in het StadsLAB uitgebracht en er onderscheidde zich een duidelijke top drie met de meeste stemmen. Uit deze top drie heeft de vakjury bijna unaniem de winnaar gekozen.