Wethouder Ingrid Lambregts en Rick en Christie Hendrixen, eigenaren van de grond, hebben donderdag 7 februari de overeenkomst getekend voor de realisatie van de het horecaplein aan de Grutstraat. Het Joop Sarsplein, zoals het plein gaat heten, is rond de zomervakantie van 2019 gereed.

Het nieuw te realiseren plein komt ter hoogte van huisnummer 28, waar voorheen het Gelderlanderpand stond. Dit pand is inmiddels gesloopt. Het horecaplein biedt voor horecaondernemer Hendrixen de mogelijkheid voor het realiseren van een terras. Enkele malen per jaar is er ruimte voor een evenementen. Het plein wordt een aantrekkelijke ruimte, waar groen een prominente rol krijgt. Door de realisatie van het plein wordt eveneens een betere doorsteek gecreëerd naar de Catharinastraat.

Ontwerp van het plein
Samen met de initiatiefnemer Grandcafé Hendrixen, aanwonenden, ondernemers en deskundigen zijn gesprekken gevoerd en wensen opgehaald voor de inrichting van het nieuwe plein. De kernthema’s die hieruit zijn gekomen zijn “ontmoeting en verbinding”, “ruimte voor vergroening”, maar ook “tegengaan van verrommeling en overlast”. Daarmee is een ontwerp voor het plein gemaakt.

Het plein krijgt aan de zijde van de Grutstraat een pergolaconstructie. Deze geeft de plek haar intimiteit, maar kan ook gebruikt worden om voorzieningen aan te bevestigen, zoals zonnebescherming of verlichting. Centraal op het plein komt het terrasgedeelte. Dit wordt gemarkeerd door een afwijkende bestrating, waarin een historische stadsplattegrond te zien is. In deze plattegrond worden QR-codes verwerkt, die doorlinken naar informatie over de betreffende gemarkeerde plekken. Dit gebeurt in samenwerking met het Stadsmuseum. Langs de zijden van het plein is ruimte voor bomen en rekken voor klimplanten. Het glas-in-lood-raam uit het trappenhuis van het Gelderlanderpand krijgt in de vorm van 3 lessenaars een plek op het plein. Hier komt ook een lichtspel: een speels element als aanvulling op de lichtwerking van het glas-in-lood.

Gastvrije stad
Doetinchem is een gastvrije stad. Het Joop Sarsplein maakt de binnenstad nog aantrekkelijker om te verblijven. De aanleg van het plein maakt onderdeel uit van het Aanvalsplan Binnenstad. Gezamenlijk zetten inwoners, ondernemers en gemeente zich in om de stad nog mooier te maken.

B8 Joop Sarsplein – b2a schets

B8 Joop Sarsplein – b2b toelichting