Doetinchem staat positief tegenover lokale voedselproducten. Dat komt uit het onderzoek van Stichting Foodpromotie Achterhoek. Deze Stichting komt voort uit de projectgroep streekproducten van het StadsLAB. Het doel is om de lokale afzet van eerlijke voedselproducten uit de Achterhoek en de Liemers te bevorderen. Om dit te realiseren zet de Stichting zich in om de verbinding tussen regionale producenten, horeca, non-profitorganisaties, de overheid en consumenten te versterken.

Bewonerspanel 

Aan het onderzoek deden bijna 1000 respondenten van het bewonerspanel ‘Doetinchem Spreekt’ mee. Maar liefst 90% van hen staat positief tegenover lokale producten. 73% koopt wel eens lokale producten. De bereidheid om bijvoorbeeld groente, fruit of vlees van producenten uit de directe regio te kopen is groot. Dat gebeurt nog relatief weinig, omdat er een gebrek aan informatie is over de producten en de verkooppunten.

Living Lab

Om streekproducten meer onder de aandacht te krijgen wordt er binnenkort geëxperimenteerd met een ‘living lab’: de eetwinkel Van Mien. Hier gaat de Stichting Foodpromotie Achterhoek experimenteren en onderzoeken hoe ze de burgers in Doetinchem kunnen overtuigen om meer lokale producten te eten. Kennismaken, begrip kweken, bewustmaking en kennisoverdracht spelen hierin een prominente rol. Ook komen op de website van-mien.nl, steeds meer verhalen over lokale producten, producenten en waar je ze in de streek kan kopen.

Factsheet

Nieuwsgierig naar de belangrijkste conclusies van het onderzoek? Lees het in de Factsheet Lokale Producten.