De binnenstad van Doetinchem wordt steeds een stukje groener. Door te investeren in het vergroenen van de openbare ruimte, wordt de binnenstad aantrekkelijker om in te wonen, winkelen en verblijven. Groen is immers gezond en belangrijk voor het klimaat en ecosysteem van Doetinchem. Het nodigt uit tot ontmoeting en beweging. Ook draagt groen bij aan de herkenbaarheid van de historische begrenzing van ‘het Ei’, de binnenstad van Doetinchem. De projectgroep ‘groen’ houdt zich bezig met verschillende groenprojecten in de binnenstad.

Groene poort

Op de kruising tussen de Hamburgerstraat en de Raadhuisstraat staat sinds 2019 een ‘groene poort’ naar de binnenstad, de Hamburgerpoort. Voor het ontwerp van de poort heeft de projectgroep een ontwerpwedstrijd gehouden. De ‘groene poort’ is de eerste van de vier poorten die gerealiseerd wordt. De vier poorten komen op locaties waar vroeger de oude stadspoorten stonden.

Groenbakken met bomen

In de Heezenstraat en bij de Heezenpoort zijn nieuwe grote bakken met bomen en planten geplaatst. De bakken zijn samen met ondernemers uit de buurt ontworpen en geproduceerd door een Doetinchems metaalbedrijf. De bakken hebben verlichting en op de rand zijn zitplekken gecreëerd. In de Waterstraat zijn soortgelijke bakken geplaatst.

Groene pilaren

In de Boliestraat en Adelaarstraat staan groene eyecatchers. De straat is te smal voor bomen. Studenten van de Universiteit Wageningen bedachten samen met de projectgroep een spectaculaire oplossing. Er staan bakken met kabels in de straat geplaatst. Hieraan groeien klimplanten. De kabels met planten gaan wel vijf meter de lucht in. In de winter is het een verlichtingsobject en in de zomer wordt het helemaal groen. Zo wordt de straat een stuk groener.

Nieuwe bomen

Op verschillende plekken in de binnenstad zijn bomen geplaatst. Langs de rand van de stad bij de Oude IJssel komen er nog bomen bij.

Gevelgroen

Ondernemers of bewoners in de binnenstad hebben de mogelijkheid om de gevel van hun pand te vergroenen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor een geveltuin, kort gezegd: steen eruit, groen erin. Een andere optie is een groene gevel: door middel van een rek te plaatsen waaraan (klim)planten omhoog groeien of via een paal. Met ondernemers en pandeigenaren maken we afspraken over de aanleg en het onderhoud. Bij de keus van planten wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de biodiversiteit. Interesse? Laat het weten aan Frederike Jager, bereikbaar via (0314) 377 377 of  f.jager@doetinchem.nl.