De werkgroep ‘streekproducten’ en Gemeente Doetinchem willen de lokale afzet van eerlijke voedselproducten uit de Achterhoek en de Liemers bevorderen. Door het aanbieden van eerlijke streekproducten raakt de Achterhoek meer verbonden met de binnenstad. Om dit te realiseren heeft de werkgroep de Stichting Foodpromotie Achterhoek (Stichting Foodpromotie Achterhoek – Hoe meer je weet, hoe lokaler je eet!) opgericht om de verbinding tussen regionale producenten, horeca, non-profitorganisaties, de overheid en consumenten te versterken.

De stichting deed uitgebreid onderzoek onder leden van het panel ‘Doetinchem Spreekt’ naar hoe Doetinchemmers denken over lokale producten. Doetinchemmers blijken positief tegenover streekproducten te staan. De bereidheid om groente, fruit of vlees van producenten uit de directe regio te kopen is groot. Het gebeurt nog relatief weinig, omdat er een gebrek aan informatie is over de producten en de verkooppunten.

Achter de schermen wordt daarom hard gewerkt om streekproducten onder de aandacht te krijgen. De living lab ‘de eetwinkel van Mien’ is geopend, de website van-mien.nl met allerlei verhalen is gelanceerd en er worden events met lokaal eten in de hoofdrol georganiseerd. Alles draait om het delen van kennis en waardering over de smaak, verscheidenheid en het rijkdom van lokale producten uit de Achterhoek en Liemers.