Het voormalige Gelderlanderpand aan de Grutstraat maakt plaats voor een open en toegankelijk horecaplein. Het horecaplein biedt straks ruimte voor terrassen en enkele malen per jaar ook voor evenementen. Met het plein wordt een mooie en groene verbinding gemaakt tussen de Grutstraat en het Catharinaplein.

Hoe gaat het plein eruit zien?

Aan de Grutstraat komt een pergolaconstructie te staan. Deze geeft de plek haar intimiteit, maar kan ook gebruikt worden om voorzieningen aan te bevestigen, zoals zonnebescherming of verlichting. Centraal op het plein komt het terrasgedeelte. Dit wordt gemarkeerd door een afwijkende bestrating, waarin een historische afbeelding te zien is. Achteraan het terrasgedeelte is ruimte gereserveerd om bij evenementen een podium te kunnen plaatsen. Langs de zijden van het plein en ter hoogte van de transformatorruimte komen groenvakken, met plek voor bomen en rekken voor klimplanten.

Het glas-in-lood-raam uit het trappenhuis van het Gelderlanderpand krijgt in de vorm van 3 lessenaars een plek op het plein. Hier komt ook een lichtspel: een speels element als aanvulling op de lichtwerking van het glas-in-lood.

De planning is om rond de zomer van 2019 het nieuwe horecaplein af te hebben. Het plein wordt vernoemd naar de in 2017 overleden Joop Sars. Hij heeft als voorzitter van de Ondernemers Vereniging Doetinchem (OVD) en organisator van evenementen als het Stadsfeest enorm veel voor de Doetinchemse binnenstad betekend.