Het voormalige Gelderlanderpand aan de Grutstraat heeft plaats gemaakt voor een open en toegankelijk horecaplein. Het horecaplein biedt ruimte voor terrassen en enkele malen per jaar ook voor evenementen. Met het plein is een mooie en groene verbinding gemaakt tussen de Grutstraat en het Catharinaplein. Het horecaplein heeft de naam Joop Sarsplein en is eigendom van Grandcafé en stadbrouwerij Hendrixen.

Hoe ziet het plein eruit?

Aan de Grutstraat staat een pergolaconstructie. Deze geeft de plek haar intimiteit, maar kan ook gebruikt worden om voorzieningen aan te bevestigen, zoals zonnebescherming of verlichting. Centraal op het plein is het terrasgedeelte. Dit is gemarkeerd door een afwijkende bestrating, waarin een historische afbeelding van het centrum van Doetinchem te zien is. Achteraan het terrasgedeelte is ruimte gereserveerd om bij evenementen een podium te kunnen plaatsen. Langs de zijden van het plein en ter hoogte van de transformatorruimte zijn groenvakken, met plek voor bomen en rekken voor klimplanten.

Het glas-in-lood-raam uit het trappenhuis van het Gelderlanderpand is op het plein teruggekomen in de vorm van 3 lessenaars. Hierin zit ook een lichtspel: een speels element als aanvulling op de lichtwerking van het glas-in-lood.

Het Joop Sarsplein is in december 2019 opgeleverd en symbolisch door wethouder Ingrid Lambregts overgedragen aan de heer en mevrouw Hendrixen.