Fietsen is gezond en draagt bij aan een schone lucht. Uit het inwonerspanel ‘Doetinchem Spreekt’ bleek dat veel inwoners graag door de binnenstad fietsen. Daarom heeft de gemeenteraad in 2017 een fietsproef ingesteld om te testen wat de maatschappelijke en economische gevolgen zijn van fietsen door de binnenstad.

Fietsen door de binnenstad

In september 2018 heeft de werkgroep ‘Fietsen in de binnenstad’ het college van burgemeester & wethouders gevraagd de fietsproef definitief te maken. Fietsers mogen nu tijdens laad- en lostijden (tot 12.00 uur ’s ochtends) en als de winkels gesloten zijn in de binnenstad fietsen. Fietsers zijn altijd te gast omdat de binnenstad een voetgangersgebied is. Brom- en snorfietsen mogen niet in het gebied rijden.

Fietsen stallen

Uit de fietsproef kwam naar voren dat er behoefte is aan meer plekken om fietsen te stallen. Op een aantal plekken in het winkelgebied zijn daarom fietsparkeervakken aangebracht. Binnen deze markeringen mag iedereen zijn fiets parkeren. In 2020 zijn 100 extra stallingsplekken voor fietsers gecreëerd bij de D-toren. Ook zijn op het Simonplein, naast de kerk, wegklapbare fietsnietjes geplaatst. Deze extra plekken moeten met name tijdens uitgaansavonden zorgen dat er minder fietsen in de Grutstraat staan. Dit bevordert de veiligheid in de Grutstraat. Daarnaast zijn er twee gratis bewaakte fietsenstallingen in de Waterstraat en Nieuwstad. Zo wordt fietsen in Doetinchem nog leuker en aantrekkelijker.

Informatie

Met de fiets naar de binnenstad? Klik hier voor een overzicht van de tijden, stallingen en tarieven.