StadsLAB Doetinchem organiseert in samenwerking met de Gruitpoort het project Achterhoek in 3D. Daarbij zijn van een karakteristiek gebouw uit elke Achterhoekse gemeente een miniatuur 3D-uitgave gemaakt en tentoongesteld in het Stadsmuseum. In de eerste helft van 2018 krijgen de 3D-prints een plek in de Doetinchemse binnenstad.

Achterhoek in 3D

Negen deelnemende gemeenten nomineerden vijf unieke gebouwen en monumenten. Inwoners van de Achterhoekse gemeenten konden stemmen op hun favoriete genomineerde gebouw per gemeente. De winnende gebouwen, één per gemeente, gingen het productieproces in. Aan de hand van foto’s en tekeningen werd het gebouw omgezet in een 3D-ontwerp om vervolgens geprint te worden in het 3D-printlab in de Gruitpoort. De 3D-prints zijn in november 2017 tentoongesteld in het Stadsmuseum en krijgen een permanente plek in de binnenstad van Doetinchem.

Winnaars

Aalten: Oude St. Helenakerk, Aalten
Berkelland: RK-kerk H. St. Cecilia, Rietmolen
Bronckhorst: Gemaal Grote Beek, Bronkhorst
Doesburg: De Waag, Doesburg
Doetinchem: Villa Ruimzicht, Doetinchem
Montferland: Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg
Oost-Gelre: Werenfriduskerk, Zieuwent
Oude IJsselstreek: Dru cultuurfabriek, Ulft
Winterswijk: Steengroeve en Steengroevetheater, Winterswijk

Oude St. HelenakerkSint Ceceliakerk
Gemaal Grote BeekDe Waag
Villa RuimzichtKasteel Huis Bergh
WerenfriduskerkDru Cultuurfabriek
Steengroeve(theater)

Zelf 3D printen:

3Dprinten lijkt vooral techniek. Maar het biedt ook zo veel mogelijkheden voor de kunst. Wie komt met ons de volgende fase in het 3D-LAB onderzoeken: kunst creëren met de 3Dprinter, scannen, opschalen, nieuwe printmaterialen. Ontdek met ons mee. Mail je ideeën naar info@gruitpoort.nl.

Kijk ook op de Facebookpagina: Achterhoekin3d.

Achterhoek in 3D is mogelijk door: StadsLAB Doetinchem, Gruitpoort, Cad2M, Stadsmuseum Doetinchem