Het is zover, de groene poort aan het begin van de Hamburgerstraat. In juni is deze entree, de Hamburgerpoort, geplaatst. Op zaterdag 22 juni, om 14.15 uur, is de onthulling door wethouder Ingrid Lambregts, ontwerper Eddy Boerakker en de projectgroep Groen.

Zonder jullie inbreng niet gelukt
Eind 2016 zijn inwoners opgeroepen om ideeën/ontwerpen in te sturen voor de eerste groene poort van Doetinchem. Aan deze oproep werd goed gehoor gegeven. Ruim 50 ontwerpen werden ingeleverd in het StadsLAB. Een vakjury heeft vervolgens een selectie gemaakt van de tien beste ontwerpen.

Deze tien ontwerpen werden tentoongesteld in het StadsLAB en op www.stadslabdoetinchem.nl. Zowel online als offline werd er veel gestemd. Er werden ruim 1.700 stemmen uitgebracht. Hiermee onderscheidde zich een duidelijke top 3. Uiteindelijk koos de vakjury een winnaar: het ontwerp van Eddy Boerakker. Het gekozen ontwerp voor de groene poort sluit mooi aan op de Terborgseweg, die met de herinrichting een stuk groener geworden is. De poort markeert op een gastvrije manier de entree naar de binnenstad.

Constructie van de poort

Het plaatsen van de poort heeft enige tijd geduurd. Dit heeft te makenHamburgerpoort met de uitgebreide onderzoeken die gedaan moesten worden naar een juiste en veilige constructie. Daarnaast waren werkzaamheden voor verankering in de grond noodzakelijk. Deze werkzaamheden zijn afgestemd op de werkzaamheden van de Terborgseweg, zodat de kruising maar één keer opengebroken hoefde te worden.

De Hamburgerpoort bestaat uit een staalconstructie van meerdere armen die elkaar bovenin raken. De constructie is gemaakt door Wopereis Staalbouw uit Doetinchem. In de stalen armen staan plantenbakken met groen. Deze zijn geleverd door een Doetinchemse ondernemer: Oscar’s Groen. In de constructie zit een bewateringssysteem voor de planten.

Studenten denken mee over andere poorten
Er zijn ook plannen voor drie andere entrees. De vier poorten komen op locaties waar vroeger de oude stadspoorten stonden: Hamburgerpoort, Heezenpoort, Grutpoort en Waterpoort. Voor de Grutpoort en de Waterpoort bedenken Technasium leerlingen van het Isala-Almende college een ontwerp, met levend groen. De eerste conceptresultaten zagen er veelbelovend uit. In juli presenteren de leerlingen hun eindproduct aan de werkgroep Groen. Deze ontwerpen worden meegenomen als idee in het project. Via de nieuwsbrief en de berichten op onze website word je op de hoogte gehouden van ontwikkelingen van de groene poorten.