Archeologen ontdekten onder de Terborgseweg een historische kazemat. Dit verdedigingswerk uit de 16deeeuw was onderdeel van de oude stadspoort, de Hamburgerpoort. Het historische object lag afgelopen maand een week lang bloot omdat ‘Tijdlab’ uit Deventer 3D-scanwerkzaamheden uitvoerde. Aan de hand van de scans van Tijdlab wordt een 3D model van de kazemat geproduceerd. Dit 3D model kan gebruikt worden voor virtuele toepassingen.

De gemeente Doetinchem organiseerde twee avondrondleidingen bij de kazemat. Onder leiding van een deskundige konden geïnteresseerden de verlichte vondst van dichtbij bekijken. Er was veel belangstelling voor de rondleidingen. Ook overdag werd de kazemat veelvuldig bezocht door schoolklassen, marktbezoekers, winkelend publiek en andere geïnteresseerden.

Het historische verdedigingswerk is inmiddels weer afgedekt met zand. De gemeente Doetinchem onderzoekt nog of en hoe het verdedigingswerk in de toekomst zichtbaar wordt gemaakt. In maart van dit jaar wordt hierover een beslissing verwacht.