Genomineerden gemeente Winterswijk

Het winnende gebouw wordt in 3D geprint en tentoongesteld op verschillende locaties in de Achterhoek.

Villa Mondriaan

Villa Mondriaan is een gemeentelijk monument in het centrum van Winterswijk. De villa is als meesterwoning gebouw in 1875, met stijlkenmerken uit het neoclassicisme en de neorenaissance. In deze villa heeft Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen ontwikkeld, waarna hij later als vernieuwer van de schilderkunst wereldberoemd zou worden.
De monumentale villa is in 2013 grondig gerenoveerd en omgevormd tot museum. Hier wordt een belangrijk deel van het vroege werk van Mondriaan tentoongesteld. De werken laten zien hoe Mondriaan zich ontwikkelde van een ambachtelijk en conventioneel schilder naar een kunstenaar die experimenteerde met kleur en vorm.
In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl door Piet Mondriaan en gelijkgestemden werd opgericht. Dit wordt door diverse musea in heel Nederland gezamenlijk gevierd met de speciale kunstroute ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’. Villa Mondriaan opent voor deze gelegenheid op 3 maart 2017 de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’.

De Jacobskerk met Mondriaanprojectie

Op deze plek werd in 780 het eerste kerkje gebouwd. De huidige kerk stamt uit de 15e eeuw en ligt in het bruisende winkelcentrum van Winterswijk. De kerk is eigendom van de Nederlandsch Hervormde gemeente. De toren, uit 1507, is van de gemeente Winterswijk.
Rondom de geboortedag op 7 maart van de schilder Piet Mondriaan was de kerk is in 2014 en in 2016 een weekend lang in Mondriaankleuren te bewonderen. Dit schilderachtige beeld is een terugkerende gebeurtenis.
De verjaardag van de beroemde schilder die in Winterswijk opgroeide wordt ook jaarlijks gevierd door het Winterswijkse Mondriaanmuseum onder het motto “Piet is jarig!”. De viering vindt plaats met bijzondere activiteiten in het museum.

Steengroeve en Steengroeve Theater

De steengroeve in Winterswijk is uniek. Een geologisch unicum in een landschappelijk, maar ook geologisch bijzonder landschap, dat bekend staat als de mozaïekvloer van Nederland. Ongeveer 235 miljoen jaar geleden leefden er sauriërs, waarvan fossielen en pootafdrukken aanwezig zijn. Er worden weekdieren, krabben en vissen gevonden uit lang vervlogen tijden. Maar ook bijzondere mineralen, zoals pyriet, dat ook wel het Winterswijkse goud wordt genoemd.
De steengroeve vormt het overweldigende decor voor een jaarlijks groots evenement, georganiseerd door de Stichting Steengroeve Theater. Op een paar zomerse avonden genieten elk jaar ongeveer 11.000 bezoekers van een spectaculaire voorstelling in een magische omgeving.

Het strandbad met paviljoen

Het strandbad aan de Badweg is een erfenis uit een van de gemeentelijke werkgelegenheidsprojecten, die in de crisisjaren 30 van de 20e eeuw werden uitgevoerd.
Paviljoen en strandbad zijn samen een rijksmonument; het is gemeentelijk eigendom.
Na een paar jaar gesloten te zijn geweest, is het strandbad in 2010 gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen. Het paviljoen is nog intact wat betreft hoofdvorm en gevelindeling. Het pand heeft twee bouwlagen. De eerste bouwlaag is in baksteen uitgevoerd en de tweede in hout.
Restaurant Strandlodge heeft het gebouw in gebruik.
Het strandbad bestaat uit een schuin aflopende ligweide naar het zandstrand rondom het natuurbad. Het bad biedt een veilige zwemplek voor kinderen, maar ook de geoefende zwemmer kan terecht in het diepe bassin met hoge duiktoren.

Synagoge

Winterswijk is een van de Nederlandse oostelijke grenssteden waar zich in de achttiende en negentiende eeuw gevluchte Joden vestigden. Van de bloeiende Joodse gemeenschap die hier ontstond, getuigt het complex aan de Spoorstraat 32-36. Het complex bestaat uit een synagoge met mikwe (badhuis), een woonhuis voor de chazan (voorzanger en leraar), een school en een begraafplaats. Alle gebouwen zijn in een periode van ongeveer 30 jaar gebouwd naar een ontwerp van architect H. van der Schaaf. De synagoge is voltooid in 1889. In 1905 kwam er een woning bij. De tweeklassige school stamt uit 1909. De Joodse begraafplaats wordt al genoemd in 1647.
Het geheel, eigendom van de Nederlandse Israëlitische Gemeenschap te Winterswijk, is een rijksmonument en voor heel Nederland bijzonder. Vanwege de verschillende functies op één terrein en de bijzondere detaillering en gaafheid van de gebouwen.

Het project Achterhoek in 3D wordt mede mogelijk gemaakt door:

.