Genomineerden gemeente Doetinchem

Het winnende gebouw wordt in 3D geprint en tentoongesteld op verschillende locaties in de Achterhoek.

Catharinakerk

© Foto’s Simon Schutter

De Catharinakerk is de blikvanger van het Simonsplein en ligt daarmee in het kloppende hart van Doetinchem. Het Simonsplein is omgeven door terrassen en is decor voor een verscheidenheid aan evenementen zoals het stadsfeest, huldigingen, rommelmarkten en de finish van de Achterhoekse Wandel4Daagse. Verschillende winkelstraten komen uit op het plein, waarvan de Hamburgerstraat de grootste en bekendste is. De Catharinakerk werd rond 1200 gebouwd en gebruikt door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Na in de middeleeuwen te zijn verwoest door een brand en tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig te zijn beschadigd door onnauwkeurige Britse bombardementen, werd de kerk tussen 1948 en 1963 gerestaureerd.

Kasteel Slangenburg

© Foto’s Jan van den Brink

Drie kilometer ten oosten van Doetinchem ligt landgoed Slangenburg met bossen, weiden en akkers. Op landgoed Slangenburg staat het 17e-eeuwse kasteel Slangenburg en een benedictijnenklooster: de Sint-Willibrordsabdij. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als gastenhuis van de abdij. In het naastgelegen koetshuis vinden regelmatig recepties, partijen exposities en huwelijksvoltrekkingen plaats. Wandelaars kunnen er koffie met gebak nuttigen.
Ook het landgoed en de kapel van het klooster zijn toegankelijk voor publiek. Sinds de jaren vijftig is de Rijksgebouwendienst verantwoordelijk voor het onderhoud van het kasteel, terwijl Staatsbosbeheer het landgoed beheert. Bijzonder aan het eeuwenoude lanenstelsel op het landgoed is dat het is aangelegd in de vorm van een trapezium.

Villa Ruimzicht

© Foto’s Jan van den Brink

Ruimzicht is een statige villa, gebouwd halverwege de 19e eeuw. Dominee van Dijk kocht het pand in 1868 en liet het inrichten als internaat voor begaafde leerlingen van de Latijnse school die predikant wilden worden. In 1885 werd het gebouw uitgebreid. Het kreeg toen ongeveer de huidige vorm door de bouw van twee hoekpaviljoens en een verlenging van de achtervleugel.
Tot 1952 diende het gebouw als internaat. Daarna is het door de gemeente Doetinchem aangekocht en werd het Gemeentelijk Lyceum er ondergebracht. In 1999 werd Villa Ruimzicht, met theekoepel en arboretum, aangewezen als rijksmonument.
Aan het begin van de 21ste eeuw is Ruimzicht verbouwd tot luxe hotel met restaurant. Zoveel mogelijk gebouwonderdelen zijn in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Aan de buitenkant van het pand is nagenoeg niets veranderd.

Stadion De Vijverberg

© Foto’s  o.a. Carlo Stevering

Aan de Vijverlaan ligt stadion De Vijverberg, thuisbasis van betaald voetbalclub De Graafschap, beter bekend als de ‘Superboeren’. Het stadion werd in gebruik genomen in 1954, het jaar waarin ook de voetbalclub werd opgericht, en biedt plaats aan 12.600 toeschouwers. Opvallend aan De Vijverberg is de compacte indeling van het stadion, waarbij het publiek dicht op het veld zit en de reservebank in de tribune is opgenomen. De naam van het stadion is ontleend aan het gelijknamige hotel dat vroeger op de plek van het stadion stond. Voor de bouw daarvan moest een groot aantal vijvertjes worden gedempt, waardoor er een kleine berg ontstond.

D-Toren

De D-toren, ook bekend als ‘de kies’, is een kunstwerk dat de emoties van de inwoners van weergeeft in kleur. De emoties worden gemeten door middel van een vragenlijst. Een selecte groep inwoners die zichzelf hier vrijwillig voor heeft aangemeld, beantwoordt om de twee dagen vier vragen. Zo wordt de mate van geluk, liefde, angst en haat in kaart gebracht aan de hand van verschillende onderwerpen. Elke avond neemt de D-toren de kleur aan die hoort bij de emotie die op die dag het meest intens werd gevoeld:
Liefde = rood
Geluk = blauw
Angst = geel
Haat = groen
De D-toren is 12 meter hoog, en staat op de hoek van de Grutstraat en de Europaweg, in het centrum van Doetinchem. Het project is bedacht door beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn en architect Lars Spuybroek/NOX-Architecten. Iedere zes maanden start een nieuwe groep deelnemers.

Het project Achterhoek in 3D wordt mede mogelijk gemaakt door:

.