Genomineerden gemeente Doesburg

Het winnende gebouw wordt in 3D geprint en tentoongesteld op verschillende locaties in de Achterhoek.

De linies van Doesburg

Om het historische centrum van Doesburg liggen De Hoge en Lage Linie. Het zijn een van de best bewaarde verdedigingswerken van Nederland. Rond 1700 werden ze in opdracht van koning-stadhouder Willem III ontworpen door militair en vestingbouwer Menno van Coehoorn. De bouw duurde bijna 30 jaar, maar de linies zijn nooit gebruikt. Het 30 hectare grote gebied is een unieke combinatie van natuur en cultuur.

De Waag

De Waag behoort tot de blikvangers en is één van de middeleeuwse iconen van de oude Hanzestad Doesburg. In handelswezen speelde de Waag een belangrijke rol. Hier werden handelsgoederen gewogen en waren de evenaars en balansen voor het afwegen opgesteld. Als belangrijke nevenfunctie was in het gebouw het Bierhuys ondergebracht. De Waag is al vanaf 1478 gebruikt als bierhuis en staat binnen Nederland bekend als oudste pand dat het langst een horecafunctie heeft gehad. Het is nog altijd een café-restaurant.

Het Arsenaal

Het Arsenaal is een begrip in Doesburg. Het bijzondere gebouw kent een rijke historie. Ooit geboren als ‘Het Groote Convent Mariengrave’ diende het in den beginne als nonnenklooster, de zusters van de Begijnenorde hebben 300 jaar lang de scepter gezwaaid in dit pand. Vanaf 1730 diende het pand als wapenopslag (Arsenaal), een tijd waarin er 200 jaar lang alleen mannen rondliepen. In de oorlog werd er geschuild, en na de oorlog groeiden er gezinnen op en weer later werd er antiek verkocht. Tegenwoordig valt er in Het Arsenaal van alles te beleven, van grandcafé tot filmhuis en van wiskeywinkel tot fotostudio.

Grote of Martinikerk

Majestueus, dat is de laat-gotische Martinikerk beslist. De Grote of Martinikerk is ongeveer 30 meter breed en 94 meter lang en dateert in haar huidige vorm grotendeels uit de periode 1485-1530. Bij de laatste restauratie van 1959-1972 zijn de fundamenten van de vroegere Romaanse kerk gevonden. De contouren zijn in de huidige kerkvloer zichtbaar. Regelmatig vinden concerten plaats. Het unieke Walcker-orgel regelmatig bespeeld.

Stadhuis

Het oude schepenhuis met zijn bakstenen nissengevels, hoog oprijzend dak en imposante trapgevel met pinakels, vormt samen met het erachter gelegen voormalige wijnhuis, met eveneens imposante gekantelde trapgevel, één van de grote blikvangers van het historische centrum. Tegenwoordig is hier het gemeentehuis van Doesburg gevestigd.

Het project Achterhoek in 3D wordt mede mogelijk gemaakt door:

.