Genomineerden gemeente Berkelland

Het winnende gebouw wordt in 3D geprint en tentoongesteld op verschillende locaties in de Achterhoek.

Kasteel Huize Ruurlo

Kastelen kenmerken zich over het algemeen door het samenspel van bouwfasen en bouwstijlen. Tussen een verdedigbare woontoren en een pronkpaleis zitten vaak eeuwen geschiedenis. Ook kasteel Huize Ruurlo laat dat zien. Het grootste deel van het huidige kasteel stamt uit de laatste deel van de 16de en het begin van de 17de eeuw. In het begin van de 18de eeuw is vrijwel het hele interieur op de schop gegaan. De naam Van Heeckeren-van Kell hoort ook al eeuwen bij dit kasteel, ook al hebben zij dit al bijna 40 jaar geleden verkocht. In 2017 zal het kasteel onderdak bieden aan museum MORE die een permanent overzicht van werken van schilder Carel Willink zal tonen.

Havezate De Kamp, Neede

Een boer die zijn huis wilde beschermen, versterkte dat en legde er een gracht omheen. Dat is de eenvoudige uitleg van een havezate. Vaak groeiden deze boerderijen uit tot hofstede en met zo’n riddermatig goed kon men toetreden tot een ridderschap. Zo stonden er tientallen havezates in de Achterhoek en Twente. Het huidige hoofdgebouw en de boerderij van Havezate De Kamp in Neede zijn in het begin van de 17de eeuw gebouwd. Eind 18de eeuw wordt het huis ingekort en krijgt het een andere kapvorm. De gracht wordt weide en het adellijke karakter zwakt af. Het historische erf zal in 2018 weer gaan leven als conferentie en overnachtingsplek. Nieuwe ridders aan de (ronde) tafel!

De Borculose watermolens

De watermolens in het centrum van Borculo behoorden tot het bestuur van de Heerlijkheid Borculo. Ze lagen aan de rand van de kleine burchtstad en veel boeren moesten daar hun producten laten verwerken. Via vererving kwam het tot 1727 in bezit van het geslacht van Limburg Stirum. Uiteindelijk werd Borculo eigendom van Stadhouder Willem IV van Oranje. Nadat de stad een domeingoed werd, is in 1812 alles, waaronder de molens, publiek geveild. In de molens werden door de eeuwen heen van allerlei producten verwerkt; rogge, graan en zaad werd meel en olie. In beide molens zijn restaurants gevestigd, waardoor de nog draaiende raderen helaas niet meer malen. Daar malen we maar niet meer om!

De Mallumsche Molen, Eibergen

Als onderdeel van het Hof van Mallem, een gebied ten noordoosten van Eibergen, stond vanaf halverwege de 15de eeuw een watermolen in de Berkel. Net als in Borculo was dit een dwangmolen, waardoor de boeren uit de omgeving verplicht waren daar hun graan te laten malen. De havezate Mallem werd al rond 1750 gesloopt en als compensatie werd de boerderij bij de molen opgewaardeerd met fraai dwarshuis. Dit muldershuis was ook een pleisterplaats voor de schippers van de Berkelscheepvaart. Net als bij veel watermolencomplexen was ook dit ooit een dubbelmolen. De olie- en eekmolen uit 1755 zakte in 1917 in de molenkolk en werd in 1918 gesloopt. Op de rechteroever staat nog steeds een koren- en pelmolen uit 1748 die tot in de Tweede Wereldoorlog nog commercieel maalde.

RK-kerk H. St. Cecilia, Rietmolen

De Sint-Caeciliakerk is ontworpen door Clemens Hardeman en is in 1931 en 1932 gebouwd en in 1933 ingewijd. De beschermheilige werd, net als bij de parochie in Neede, de martelares Cecilia. De kerk verving de Waterstaatskerk uit 1836 waarvan nog wat interieurstukken zijn verwerkt in de nieuwe kerk. De kenmerkende kerktoren met ui-vorm staat naast een acht-kantige kerk, waarbij centraalbouw is toegepast. Het metselwerk van de kerk heeft kenmerken van de Amsterdamse School, die bovenaan uitmonden in bakstenen koepelgewelven. Achter het priesterkoor zijn tegeltableaus aangebracht en de ramen zijn voorzien van kenmerkend glas in lood uit die periode. Het dak is enkele jaren geleden uitgeroepen tot het mooiste leiendak van Nederland.

Het project Achterhoek in 3D wordt mede mogelijk gemaakt door:

.