Binnenstad Doetinchem in beweging
Inwoners, ondernemers en ambtenaren maken samen de stad

 Wie door de binnenstad van Doetinchem loopt of fietst, ziet de stad veranderen. Tot genoegen van wethouder Peter Drenth. Als projectwethouder is hij verantwoordelijk voor de uitvoeringsagenda van de Doetinchemse binnenstad. Hij blikt terug, staat stil bij en kijkt vooruit naar de initiatieven en plannen voor een gastvrije binnenstad.

“Ik had niet kunnen vermoeden dat samen nadenken over de binnenstad zoveel energie zou genereren”, vertelt wethouder Drenth in zijn gebruikelijke enthousiasme. Als wethouder slingerde hij in 2014 de discussie over de toekomst van de binnenstad aan. Met het omvallen van de grote winkelketens werd zijn onderbuikgevoel bevestigd. Meer dan zeventig inwoners, ondernemers, bezoekers en ambtenaren bleken bereid mee te denken over de toekomst. “Het allerbelangrijkste is niet waar deze projectgroepen in StadsLAB mee komen en welke acties we nemen, maar dat er een beweging is ontstaan voor de binnenstad van de toekomst. Dat wij, de horeca, retailers en inwoners veel meer nadenken over die toekomst.”

Die beweging zien we al terug in de binnenstad. Peter Drenth: “Er ligt een mooie uitvoeringsagenda en nu is het tijd voor boter bij de vis. Het eerste is al gelukt, want vanaf 1 juli is het dagtarief parkeren van bijna 10 euro teruggebracht naar 4 euro. Ook hebben we voor het eerst een stadsstrand in Doetinchem. Voor de kerst kan men vanuit de Catharinagarage zowel links- als rechtsaf de Hofstraat inrijden en we realiseren zo snel mogelijk de eerste groene poort aan de Terborgseweg.

Inwoners en ondernemers die meedenken in de projectgroepen moeten zien dat het zin heeft om er zoveel vrije tijd in te stoppen, anders verliezen we draagvlak.”

 

Nieuwe weg

Met de aanpak van de binnenstad slaat de gemeente Doetinchem een nieuwe weg in, de weg van overheidsparticipatie. “Een compliment voor de inwoners en ondernemers in de projectgroepen, maar ook voor gemeenteraad en voor onze ambtenaren. Voor hen is het schakelen, want je maakt als ambtenaar geen plan en vraagt dan aan mensen wat ze ervan vinden, maar je luistert naar mensen en gaat dan een plan maken. Ook het college van B&W moet er anders mee omgaan.”

Een andere houding ziet de wethouder ook bij ondernemers, die nu zelf veel meer aan zet zijn. Hoogleraar City- en Regiomarketing Gert-Jan Hospers hielp hen in de spiegel te kijken. “Ondernemers moesten nadenken of het krachtig en toekomstbestendig genoeg is wat ze doen. Daarmee hebben zij op termijn een levensvatbaar bedrijf en ik als wethouder een dynamische binnenstad en werkgelegenheid. De bijwerkingen van StadsLAB zijn positief. Ik zie nu al dat de ondernemers iets anders uitstralen in hun winkel.”

 

Gastvrijer

Waarom komen mensen naar Doetinchem? Daar komt volgens de wethouder de menselijke maat en de gezelligheid om de hoek kijken. “Doetinchem heeft iets wat andere steden niet hebben, een bepaalde vorm van omgaan met elkaar, gastvrijheid. Mensen van buiten vertellen me dat het hier aangenaam, menselijk, vriendelijk is. Dat is onderscheidend, maar moeilijk te vangen in een slogan. Daarom moeten we het overal uit de haarvaten laten komen.”

Is de stad gastvrijer dan een jaar geleden? “Het is geen knop waar je op drukt, geen afvinklijstje waar je dingen op aankruist. Gastvrijheid is een gevoel, een emotie. Gastvrijheid is: word ik verleid om er op een eenvoudige manier te komen en ga ik met een goed gevoel de deur uit? Er wordt veel meer nagedacht over als je iets doet, hoe je dat dan doet. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de groene, opvallende kubus op de parkeerpaal met het goedkopere dagtarief.”

De vraag is of de Doetinchemmer zelf merkt dat zijn stad verandert. “Wij merken het niet zo, omdat het geleidelijk gaat en je er middenin woont. Dit jaar hebben we een nieuwe steiger langs de Oude IJssel, een stadsstrand en horeca in de garages van het oude politiebureau. Hoe snel je aan zoiets went. Mensen die tien jaar geleden uit Doetinchem vertrokken zijn, kunnen je wel vertellen hoeveel meer horeca er is en hoeveel gezelliger het is geworden.”

 

Denk- en doekracht

In het StadsLAB zijn de werkgroepen in juni opgegaan in projectgroepen, die hun ideeën en plannen gaan uitvoeren. Soms doen ondernemers en bewoners dat zelf, in andere gevallen gebeurt het met ondersteuning van de gemeente. Waar ligt de focus? “Dat kun je zo niet zeggen, want daarom zijn de projecten opgedeeld. De deelnemer kon kiezen voor het project waar hij of zij zelf iets mee heeft. Het is geen battle. Er lopen een heleboel projecten naast elkaar.

Natuurlijk kost het ene project meer tijd dan het andere, zoals de Oude IJssel bij de stad betrekken meer nadenkwerk vergt. Voordelig parkeren, fietsen door de stad, pop up-stores zijn net zo belangrijk als een IJsselboulevard. Het moet állemaal. Elke projectgroep is een schakel in de ketting, en elke groep is van even groot belang, want anders hebben wij geen ketting en dan is het niet gelukt.”