StadsLAB Doetinchem lanceert in samenwerking met de Gruitpoort het project Achterhoek in 3D. “We willen inwoners en toeristen laten zien wat de Achterhoek allemaal te bieden heeft. En het bijzondere is dat ze zelf actief deel kunnen nemen aan het ontwikkelingstraject”, vertelt wethouder Drenth.

De negen deelnemende gemeenten nomineerden ieder vijf unieke gebouwen en monumenten. Inwoners en liefhebbers van de Achterhoek kunnen stemmen op hun favoriet. Het gebouw met de meeste stemmen per gemeente wordt in 3D geprint en tentoongesteld.

Hoogleraar Gert-Jan Hospers concludeerde in 2015 in het rapport ‘Doetinchem op ooghoogte’ dat de binnenstad van Doetinchem behoefte heeft aan publiekstrekkers die een ‘Dagje Doetinchem’ mogelijk maken. Hij kwam naar voorbeeld van Klein Walcheren met een eerste aanzet voor het project Achterhoek in 3D. StadsLAB Doetinchem en cultuurcentrum Gruitpoort werkten het idee in opdracht van gemeente Doetinchem verder uit. Wethouder Drenth: “Mensen komen wel een middag naar Doetinchem om boodschappen te doen of te winkelen, maar wat wij willen is dat ze een hele dag vermaakt worden, Achterhoek in 3D kan daar een bijdrage aan leveren. Rondom de 3D-prints kunnen we uiteindelijk toeristische attracties ontwikkelen.”

De 3D-prints van de gebouwen worden tentoongesteld als maquette in Stadsmuseum Doetinchem en de gebouwen krijgen op een nader te bepalen locatie een permanente plek in de openbare ruimte van Doetinchem. Ook kunnen ze tentoongesteld worden bij partners en deelnemende gemeenten. “Het mooie van de keuze voor 3D-prints is dat als we de ontwerpen eenmaal hebben gemaakt, we ze meerdere malen in allerlei formaten kunnen printen.”

De werkgroep van het 3D-printlab in de Gruitpoort ontwerpt en print de winnende gebouwen en monumenten. “We vonden het idee om de Achterhoek in 3D te printen geweldig”, vertelt voorzitter Menno Dotinga. “Een verkiezing waarbij bewoners kunnen stemmen op de meest iconische gebouwen van de Achterhoek en die wij dan mogen ontwerpen en printen, super!” Als halverwege januari 2017 de gebouwen gekozen zijn, begint het ontwerpproces. “We werken met twee nieuwe DDDrop printers van CAD2M. Aan de hand van (bouw)tekeningen of foto’s op schaal kunnen we de gebouwen omzetten in de taal voor de printers. Dit ontwerpen kan weken duren.” Daarna volgt het printproces van de gebouwen, die naar schatting ongeveer 30 cm hoog zullen worden. Naar verwachting zijn de 3D-prints in de tweede helft van 2017 klaar.

Iedereen is van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij de 3D-werkgroep in de Gruitpoort en zo zelf mee te werken aan Achterhoek in 3D. De werkgroep is elke dinsdagavond vanaf 19.30 uur actief in het 3D-printlab. “Wij zoeken altijd mensen die enthousiast zijn en het 3D printen willen beoefenen. Ze zijn van harte welkom om te komen kijken en mee te doen”, aldus Dotinga.

De genomineerden zijn:
Aalten: Kerkje de Rietstap (Dinxperlo), Boerderij Eskes (Aalten), Oude St. Helenakerk (Aalten), Theekoepel (Bredevoort), Wenninkmolen (Lintelo)
Berkelland: Kasteel Huize Ruurlo (Ruurlo), Havezate De Kamp (Neede), De Borculose watermolens (Borculo), De Mallumsche Molen (Eibergen), RK-kerk H. St. Cecilia (Rietmolen) Bronckhorst: Kasteel Vorden (Vorden), Watermolen Hackfort (Vorden), Gemaal Grote Beek (Bronkhorst), Sint-Antoniuskerk (Kranenburg), Ruïne-toren (Baak)
Doesburg: De linies van Doesburg (Doesburg), De Waag (Doesburg), Het Arsenaal (Doesburg), Grote of Martinikerk (Doesburg), Stadhuis (Doesburg)
Doetinchem: Sint Catharinakerk (Doetinchem), Kasteel Slangenburg (Doetinchem), Villa Ruimzicht (Doetinchem), Stadion De Vijverberg (Doetinchem), D-Toren (Doetinchem)
Montferland: Kasteel Huis Bergh (’s-Heerenberg), Gouden Handen (’s-Heerenberg), Albertusgebouw (Didam), Torenmolen (Zeddam), R.K. Kerk – Onze Lieve Vrouwe (Didam)
Oost Gelre: Werenfriduskerk (Zieuwent), Vestingwerken Groenlo (Groenlo), Molen Hermien (Harreveld), Nieuw Calixtus (Groenlo), Café De Koppelpaarden (Lichtenvoorde)
Oude IJsselstreek: Huis Wisch (Terborg), Hofshuus (Varsseveld), Dru cultuurfabriek (Ulft), Landfort (Megchelen), Pand Deurvorst (Terborg)
Winterswijk: Villa Mondriaan (Winterswijk), Jacobskerk met Mondriaanprojectie (Winterswijk), Steengroeve en Steengroevetheater (Winterswijk), Strandbad met paviljoen (Winterswijk), Synagoge (Winterswijk)

Stemmen is mogelijk tot en met zondag 15 januari 2017 via www.stadslabdoetinchem.nl/achterhoekin3d. Breng je stem uit en maak kans op een miniatuur 3D-print van het door jou gekozen gebouw. Het gehele traject is met nieuwsberichten, video’s en blogs uitgebreid te volgen via de website en de Achterhoekin3D-Facebookpagina.

facebook-uiting