Van een app om je eigen 3D-print bij elkaar te fietsen tot de ontwikkeling van complete bordspellen, derdejaarsstudenten van RijnIJssel in Arnhem pitchten eind maart voor wethouder Peter Drenth en Achterhoek in 3D-organisatoren StadsLAB Doetinchem en de Gruitpoort hun ideeën om de binnenstad van Doetinchem, de Achterhoek én het 3D-printen op originele en innovatieve wijze beter op de kaart te zetten.

De RijnIJssel-studenten ontwikkelden voor het vak Crossmediale Vormgeving nieuwe 3D-concepten en promotiecampagnes. In een drie uur durende sessie bij de Gruitpoort passeerden maar liefst 13 nieuwe invalshoeken de revue. Racen met auto’s, het ontwerpen van je eigen huis, het 3D-printen van een scan van je eigen duim als ‘like’; het is slechts een greep uit het rijke aanbod van ideeën.

Echte opdrachtgever

“Het is leuk om echt voor een opdrachtgever te werken. Ik ben gemotiveerder om een opdracht echt aan te pakken”, vertelt de 18-jarige Manon Sprenkeler. Zij werkte met haar groepsgenoten aan een concept waarbij winkeliers in de stad betrokken worden bij het 3D-printen. Zo benutten zij bijvoorbeeld de mogelijkheden van het printen van lingerie en chocola. Ook bedachten ze een kanowedstrijd – uiteraard met geprinte kano’s – om inwoners in aanraking te laten komen met 3D. Ze is blij met initiatieven waarmee de binnenstad van Doetinchem meer leven wordt ingeblazen. “Ik kom zelf uit Gaanderen, dus voel me betrokken. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het rustiger wordt in de stad. Het is goed dat daar met dit soort initiatieven iets aan gedaan wordt.”

Contact werkveld

De studenten van RijnIJssel worden begeleidt door docenten uit het bedrijfsleven. Bart te Riele werkt bij een reclamebureau en Marco Groen heeft een communicatiebureau. “We zoeken met dit nieuwe vak heel nadrukkelijk het contact met het werkveld”, legt Marco Groen uit. De studenten maken gedurende het proces enorme sprongen vooruit. “Studenten vinden dat spannend, maar voelen zich nu ook serieus genomen. En er zitten ideeën tussen die met een klein beetje bijslijpen uitstekend uitgevoerd kunnen worden. Dat is waar we het voor doen.”

Aan de organisatie van Achterhoek in 3D nu de taak om uit de pitches een selectie van uitvoerbare ideeën te maken en er daadwerkelijk, in overleg met RijnIJssel, vorm aan te geven.

Actief deelnemen

Interesse om zelf 3D ontwerpen te maken en te printen? Kom op een dinsdagavond vanaf 20.00 uur langs in het 3D-lab bij de Gruitpoort.